پندار نو

هل تريد التفاعل مع هذه المساهمة؟ كل ما عليك هو إنشاء حساب جديد ببضع خطوات أو تسجيل الدخول للمتابعة.
پندار نو

سایت مستقل و غیر وابسته به احزاب و گروه های سیاسی


    مصاحبه امي گودمن با عمران خان

    avatar
    admin
    Admin

    تعداد پستها : 7126
    Registration date : 2007-06-20
    20080223

    مصاحبه امي گودمن با عمران خان Empty مصاحبه امي گودمن با عمران خان

    پست  admin

    برگردان از یوسف آرینتا
    30 جنوری 2008
    مصاحبه امی گودمن با عمران خان سابق ورزشکار معروف کرکت، حال سیاستمدارو یکی از رهبران احزاب مخالف مشرف و بوتو در زمینه اینکه چگونه امریکا دموکراسی را در پاکستان دست کم گرفت انجام داده است.
    این مصاحبه را امی گودمن گرداننده تلویزیون ( دموکراسی ناو)با عمران خان در سفری که به ایالات متحده داشت، انجام داد. گرچه محور اصلی پاسخ های او روی چالشهایی میچرخد که دولت نظامی مشرف با پشتوانه ایالات متحد روبرواست. ولی در متن مصاحبه به نکاتی تماس گرفته شده است که شامل سیاست های استراتیژیک پاکستان است و هیچکدام از سیاستمداران پاکستان از چارچوب آن ستراتیژی درقبال موضوعات افغانستان خارج نمیشود. نکات پراهمیتی که دراین مصاحبه آمده است به برسی گرفته نمیشود تا در ذهنیت خواننده تصرف نشده باشد. برداشتهای عجولانه وخصمانه معقولیت سیاسی نیست. بلکه برداشت آگاهانه ودپلماتیک آموزش سیاسی است.
    متن مصاحبه.
    امی گودمن: یک حمله با راکت بالای یک قریه در چل کیلومتری سرحد افغانستان دوازده پاکستانی را کشت. باشندگان محل به اسوشیتدپرس گفتند که احتمال دارد حمله از یک وسیله مجهزکه بر فضای افغانستان پرواز داشته است به اجرا درآمده باشد. ایالات متحده، مقامات افغانستان و پاکستان از آگاهی آن حمله در حالی انکار میکنند که حدود صدهزار نظامی (پاکستانی) درایالات شمالغرب پاکستان هممرز باافغانستان درعملیات نظامی سنگین درگیرند.
    حمله آخری زمانی صورت میگیرد که جنرال مشرف رئیس جمهور پاکستان تصمیم اداره بوش را به خاطر تقویه حضور نظامی و جاسوسی درمنطقه رد کرد. نیویارک تایمز افشا کرد که دو تن از مقامات بالائی اطلاعاتی ایالات متحده درآغازاین ماه سفر مخفیانه به پاکستان داشتند تا به پرویز مشرف "زمان از دست میرود"خاطر نشان بدارند تا علیه القاعده عمل کند. این سفر اعلام نشده در فرصتی صوردت میگرد که منابع اطلاعاتی از رشد تأثیرگذاری القاعده و طالبان در مرز پاکستان با افغانستان خبرمیدهند.
    همزمان ریچارد بویچرمرد انتخاب شده برای جنوب آسیا از جانب وزارت خارجه به " امکان بعضی تخلفکاری و دستکاریهای واقعی در انتخاب 18 فبروری پاکستان" اشاره کرد. معاون وزارت خارجه امریکا این سخنان را در برابر کنگره ایالات متحده اظهار داشت.
    من این نشست را با عمران خان امروز در نیویارک پس ازملاقاتی که اودرطول سفرش با رهبران کنگره در واشنگتن داشت ، انجام میدهم.
    من از او میپرسم که چطور به اینجا سفرکرده اند.
    عمران خان : اساساً جامعه پاکستانیهای امریکا ازمن دعوت کردند تا دیگردیدگاه ها را برایشان توضیح کنم. دیدگاه های حکومت مشرف و نقطه نظرهای دیگران را. آنها ازمن خواستند تا به قانونگذاران امریکا دو چیز را توضیح کنم. اول اینکه بدانند که آنها ازیک دیکتاتور در برابرنیروهای دموکرات پاکستان حمایه نکنند. دوم اینکه ستراتیژی تازه نیازاست، در فرصتی که تروریزم با جست وخیز پهنا میابد. تا زمانیکه ما به یک ستراتیژی تازه دست نیابیم وجود پاکستان درمعرض خطر خواهد بود.
    امی گودمن : چگونه ایالات متحده با قضیه رابطه پیدا میکند؟
    عمراخان : به دو دلیل، اول اینکه ایالات متحده درافغانستان درگیراست دوم اینکه مقامات ایالات متحده فکرمیکنند که مشرف تضمین بهتراست. تضمین بهتر برای جنگ با تروریزم.
    امی گودمن : احساس شما نسبت به آن چگونه است؟
    عمران خان : من فرکر میکنم که یک اشتباه بزرگ است. خطای بزرگی که ایالات متحده مرتکب میشود. زیرا شما زمانی جنگ با تروریزم میبرید که مردم را بسیج کنید وتروریستها را منفصل سازید. بنا بر گفته معروف صدرمائو که، تروریستها بهتر است ماهیان بیرون از آب باشد تاماهیان درون آب. یا به الفاظ دیگر آن مردمیکه که تروریست ها ازبین آنها به نبرد برمیخیزند، اگر بپذیرند که تروریستها جنگجویان آزادی بخش اند درآن صورت جنگ رو به باخت میرود. پس باید قلب وذهن مردمان را برد تا آنها متقاعد شوند که جنگجویان تروریست اند. این اولین اقدام اساسی است. متأسفانه در حال حاضرنبرد مبارزه قلب و ذهن باخته شده است. تروریست های 9/11 جای پا میابند زیرا مردم با آنها میپیوندد، راهی که جنگ ادامه یافته است.
    امی گودمن: عمران خان شما کیها را تروریست میدانید؟
    عمران خان: القاعده واقعاً تروریست بودند. طالبان بنیادگرایان دینی بودند. آنها تروریست نبودند. القاعده پیش از اینکه طالبان به قدرت برسند در افغانستان بود. آنها اوسامه بن لادن را به ارث بردند. خوبترین ستراتیژی ایزوله کردن القاعده بود. مگر ضربه به طالبان والبته جانب اقلیت اتحاد شمال را گرفتن وبه قدرت رسانیدن آنها در افغانستان، طالبان را عقب نزدند بلکه آنهارا بسمت القاعده هول داد. عقب زدن طالبان اساساً عقب زدن پشتونها نیزبه آن سمت بود. جنگی که برضد القاعده بود برضد پشتونها توسعه داده شد. من هراس دارم که این یک جنگ پایان ناپذیراست. شما میدانید که چندین ملیون پشتون دردو طرف مرز افغانستان و پاکستان زندگی میکند. تا زمانیکه یک تغیر استراتیژی جا نیابد من بیم دارم نتنها امریکا در باتلاق گیر خواهد ماند و پاکستان چطوریکه گفتم بسمت بی ثباتی خواهد رفت چنانچه در شُرُف بی ثباتی است.
    امی گودمن : در روزیکه ترور خانم بوتو اتفاق افتاد شما در کجا بودید؟
    عمران خان : آنروز من به هندوستان به خاطر شرکت در یک عروس رفته بودم در روز دوم که ما آنجا بودم من آگاه شدم که خانم بوتو ترور شد.
    امی گودمن : شما با ایشان آشنائی خوب داشتید؟
    عمران خان : ما با هم یکجا به دانشگاه رفتیم و تازمانیکه نخست وزیر شد ما باهم دوست بودیم.
    امی گودمن : دانشگاه در کجا؟
    عمران خان: دانشگاه آکسفورد در لندن. البته ترور ایشان یک شوکه بزرگ بود، نتنها برای من بلکه برای کشور. چنین یک مصیبت را من در کشور ندیده بودم.
    امی گودمن : اهمیت خانم بوتو، پیش بینی شما چگونه بود، نخست وزیری برای دور دوم؟
    عمران خان: بسیار با اهمیت، زیرا یکی از دو حزب بزرگ پاکستان را نمایندگی میکرد. من با سیاست های ایشان موافق نبودم، زیرا احساس میکردم که او به خاطر به قدرت رسیدن در پاکستان کمک امریکا را میخواست. امریکا از او پشتیبانی کرد. پس ازآن آماده بود که با دیکتاتور نظامی در تقسیم قدرت معامله کند که مشرف باشد. ایالات متحده تقسیم قدرت را بین مشرف وبوتو دلالی کرد و مردمانی مثل ما را که برای دموکراسی در پاکستان مبارزه میکنند نادیده گرفت. بناءً من با تاکتیک او موافق نبودم.
    امی گودمن: چرا ایالات متحده دخالت کرد.؟ چرا او با امریکا همکاری کرد؟
    عمران خان :خوب،ایالات متحده به سببی وارد مسئله شد که تصورمیکرد خانم بوتو یک نیروی لیبرال میان رو است تا پشتوانه مشرف مرد منتخب امریکا که با تروریزم میجنگد شود وخانم بوتو به امریکا ومشرف به هردو نیاز داشت. دلیل آن به عقیده من و به نظر بسیاری مردم پاکستان گره خوردن اوبا پرونده های معاملات مالی سویس وهسپانیا بود. خانم بوتو نیاز داشت که مشرف را درکنار خود داشته باشد تا دولت پاکستان نخواهد کار پروند های کروپشن او را از سر بگیرد.
    امی گومن : چه فکر میکنید که خانم بوتو را کی کشت؟
    عمران خان: چیزی گفتن زیاد دشوار است. احتمال هر یکی از گروپهای که فعلاً با ارتش درگیری دارند میباشد. بی نظیزبوتو مشخص ساخت که برعلیه القاعده، طالبان و بنیادگریان عمل خواهد کرد. طبعاً علیه همه گروپها، یک گروپ که نیست چندین گروپ است و به همین سبب فکر میکنم با ادامه شیوه امروزجنگ علیه تروریزم گروپهای بیشترترورایجاد شود. هر کدام از این گروپها میتوانستند اورا از پا درآورد، یا آنهائیکه پنجسال درمقام قدرت سود برده اند وخانم بوتو آنها را تهدید کرد. به این علت نیاز به یک تحقیقات مستقل است.
    امی گودمن : در زمان پیشآمد ترور ودر حال حاضر روشن شد که ایالات متحده بدون سروصدا تائید کرد که به ارزش پنجصد ملیون دالرجنگنده های لاکهید مارتین را به پاکستان بفرستد. در این باره چه فکرمیکنید؟
    عمران خان : یکی از علتهای که ایالات متحده پشتوانه پاکستان است قرار داشتن ارتش پاکستان در نبرد نه تنها علیه طالبان بلکه علیه قبائلی است که در حال حاضربه سمت طالبان میگرایند زیرا ارتش به مناطق آنها رفت. تاکتیکهای جنگی با استفاده از هلکوپترها توپدار و جتها درحمله به قریه ها بکار برده شد که به مردگ زنها و فرزندان آنها منجرشد. بناءً همه قبایل علیه ارتش قرار گرفتند. شیوه ایکه در جنگ بکار گرفته شد مردم را بسمت مقابل کشانید. ایالات متحده ارتش پاکستان را به این سبب کمک میکند که اساساً خود آنها نبرد با تروریزم را آغاز کردند. زمانیکه (امریکا) افزارجنگی در اختیار قرار میدهند فکر میشود که درعوض وسیله ای خریده اند و فکرمیکنند که با آن کاری که سپرده شده، کرده شود. اگر آن کار را ارتش پاکستان انجام نمیدهد باید ارتش امریکا خود انجام بدهد.
    امی گودمن : در حقیقت ایالات متحده گفته است که حضورش را در پاکستان توسعه میدهد. ولی، چندی پیش اعلام داشت که در پنج سال آینده برای تربیه ارتش پاکستان و تهیه افزار جنگی تازه، آن میزان را تا دو ملیارد دالر بالا میبرد. بدینگونه میخواهد خدمات اطلاعتی، نیروی هوائی و زمینی پاکستان تقویه شود.
    عمران خان : در حال حاضر در ایالات متحده نمیدانند که شمار سربازان کشته شده پاکستان دو برابرمجموع سربازان کشته امریکا درعراق و افغانستان است. انواع آسیبهای که افراد ارتش پاکستان به آن مواجه اند غیرقابل تحمل است. به نظرمن چند وقت پیش ناراحتیهایی در ارتش پیشآمد، داستانهای شنیده شده است که سربازان از نبرد اباء ورزیده اند. اینطورکه ارتش با مردم خودش میجنگد نه با تروریستهای 11 سپتمبر. رفتن ارتش به داخل قبائل نقض و شکستن قراردادی بود که در سال 1948 امضا شده بود که بموجب آن ارتش به داخل ساحه قبائل وارد نشود. رفتن ارتش بداخل منطقه یعنی جنگ با قبائل است، جنگ با مردم خودش و توأم با تلفات سنگین.



    اين مطلب آخرين بار توسط گرداننده در السبت 23 فبراير 2008 - 4:40 ، و در مجموع 5 بار ويرايش شده است.
    مُشاطرة هذه المقالة على: reddit

    avatar

    پست السبت 23 فبراير 2008 - 4:35  admin

    امی گومن :ارتش پاکستان کی هست؟ سر بازان کیانند؟ و آنها از کجا میآیند؟
    اکثریت پشتون اند که از ایالت شمالشرق صوبه سرحد میایند و پنجابیها که از ایالت پنجاب میآید. البته پنجابیها نیروی شاخصتر اند. پشتونها از روی شماردرمقام دوم اند.
    امی گودمن : فکر میکنید که کمکهای نظامی امریکا مشرف را به ساحل میرساند؟
    عمران خان : ایالات متحده تکیه گاه مشرف شده است. من به اینجا آمده ام تا توضیح بدهم که این یک پالیسی تلاش و ناکامی است.
    امی گودمن : به نظر شما آمریکا باید کمکهایش را به پاکستان زیر فرمان مشرف قطع کند؟
    عمران خان : ایالات متحده باید مردم پاکستان را حمایت کند. هرگاه هدف بُرد جنگ باشد باید بوسیله مردم برده شود. با پشتیبانی از دموکراسی شما مردم را حمایه کرده اید نه یک دیکتاتور را. پروسه های انتخابات آزاد و عادلانه وبرگشت قضات بوظائف پیشین شان که مشرف آنها را ساقط کرد پروسه دموکراتیک است. شصت تن از قضات ما بوسیله مشرف برکنارشد. ما میخواهیم که آنها دوباره بوظائف شان برگردد وانتخبابات آزاد وعادلانه انجام یابد.هر آن حکومتی که به قدرت برسد، با یک حکومت دموکراتیک خوب خواهد بود که ایالات متحده به نبرد تروریزم برود.
    امی گودمن : شما انتخابات 18 جنوری را بایکوت کرده اید، چرا؟
    عمران خان :چطورمیتوانید به مبارزه انتخاباتی بروید زمانیکه قاضی دیوانعالی کشور در خانه اش تحت نظراست. شصت تن از قاضیهای با اعتبار کشور از وظائف شان برکنار شده اند. مشرف قاضی های خودش، کمسیون انتخابات خودش، اداره خودش و ناظران حکومتی خودش را دارد در چنین وضعی چگونه انتخابات آزاد خواهید داشت.
    امی گومن : احزاب دیگرقدم پیش گذاشته اند که درانتخابات اشتراک کنند. مانند نوازشریف که گفته بود انتخابات را بایکوت میکند ولی، اعلام داشت که سهم میگیرد.
    عمران خان : بیش وکم احزاب سیاسی انتخابات را پس ازاعلام حالت استراری3 نومبر(07) زمانیکه که مشرف شصت در صد دستگاه قضائی راساقط کرد بایکوت کردند. با تأسف حزب مردم (حزب بوتو) حاضر شد در مبارزات انتخاباتی سهم بگیرد. زمانیکه تصمیم برای مبارزه انتخابی گرفت...
    امی گودمن : هدف شما سهمکیری ایشان؟
    عمران خان : خانم بوتو در انتخاب سهم میگرفت. این فشار اداره ایالات متحده بود تا مشرف را نگهدارند. اگراو نیزانتخابات را بایکوت میکرد زمان پایان کارمشرف میبود. در واقعیت او به بمشرف عمر تازه داد . دیگران از بیرون ماندن ترسیدند.
    امی گودمن: شما یک ستاره ورزش کریکت به سیاست پیوستید. میشود روزی بمقام نخست وزیری و یا ریاست جمهوری برسید؟
    عمران خان : خوب، من به سادگی دریافتم که یک اقلیت کوچک تمام منابع این کشور را در اختیار دارند. تمام ملت فرمانبردار این اقلیت اند. در ضمن من خودم با این اقلیت تعلق دارم، پولدارها پولدارتر میشوند. اکثریت عظیم مردم از ابتدائی ترین حقوق محروم اند. من دیدم راه مبارزه احقاق حق سیستم قضای آزاد است به همین خاطرما نام جنبش ما را حرکت "عدالت" گذاشتیم.
    امی گودمن : چند روزیست در این کشورهستید. در باره رسانه های ایالات متحده و تصویری که از پاکستان از کشورشما ارائه میکند چه میتوانید بگوئید؟
    عمران خان : شما میدانید که با تأسف آنها از پیچیدگی جنگ با تروریزم اطلاع چندانی ندارند. زیرنام تروریزم چنین تصور جا یافته است که گویا مردم تروریست اند در حالیکه آنها با القاعده و طالبان کاری ندارند. در اینجا این باور پیداشده است که تنها یک نفر است که با طالبان میجنگد و ان یکنفر را حمایه میکنند. اگر آن یک شخص میرود گویا کشور ویران میشود و سرنوشت پاکستان بدست بنیادگراها میافتد. چنین یک ترسی برامریکا حاکم است. آنها واقعیت های بنیادی پاکستان را نمیدانند.
    حقایق این است زمانیکه انتخابات داشتیم احزاب مذهبی که همه شان بنیادگرا نیستند به حاشیه کشانیده میشد. مردم درپاکستان همیشه به احزاب سنتریست(میانه) رأی میدهند. از نگاه سیاسی مردم خیلی محتاط اند. در نزد مردم پاکستان آنهایکه میخواهند مذهب را افزار بسازند وبه قدرت برسند خریدارندارد. میدانید حتی نخبگان داخل پاکستان مردم را دست کم گرفته اند. ثانیاً شاخصهای تروریزم، آنها هسته های متفاوت و راه حل متفاوت دارد. درست نیست که همه را درون یک سبد جا داد. اگر چنین میکنید شما آنها را به یک حرکت تبدیل میکنید. در آن وقت شما یک دشمن خواهید داشت. پس باید با دقت کارکرد، ارتش را حل نیست.مذاکره سیاسی که تروریست ها را به حاشیه بکشاند راه حل است.
    امی گودمن : ازجمع نوزده فروند هواپیما که پرواز کرد(برفضای پاکستان) چارتای آن ازعربستان سعودی بود. عربستان سعودی خیلی به امریکا نزدیک است. حتی خاندان سلطنتی عربستان سعودی با خانواده رئیس جمهور بوش بسیار نزدیک اند. نواز شریف یکی دیگری از اپوزیسیون پاکستان به عربستان سعودی تبعید بود. ارزیابی شما از عربستان سعودی چگونه است؟
    عمران خان : شما میدانید که او یک دموکرات است. زمانیکه شما این پرسش را ازمن میکنید من باید بگویم که در جهان اسلام دموکراسی نداریم. عربستان سعودی یکی از آنهاست که فاقد دموکراسی است. سوگمندانه جوابی که همیشه ارائه میشود اینگونه است که ما برای دموکراسی آماده نیستیم یعنی مردم ما برای دموکراسی آماده نیستند. این مانند آن است که بگوئیم که مردم ما برای آزادی آماده نیستند و میخواهند برده باشند. همیشه برای طُرفه رفتن بهانه ای بوده است.
    این دشواری با ایالات متحده با تأسف همیشه با پشتوانه دیکتاتور یا دیکتاتورها از خرچ مردم و با کنار گذاشتن مردم همراه بوده است. زمانیکه من با قانونگذاران شما دیدارداشتم این پرسش ساده را کردم که ببینید دریک انتخاب آزاد ودموکراتیک، انتخاب یک دولت دموکراتیک را یاری برسانید. شما اسپ برای زین انتخاب نکنید. مقصودم از پشتوانه شدن بی نظیر بوتو بود. من فکرمیکنم آن یک برخورد مطلقاً نادرست بود. یکی نباید به مسائل داخلی کشور دیگری دخالت کند. زیرا زمانیکه شما از یکی جانبداری میکنید آن دیگرن علیه امریکا میاستند. یک دولت با انتخاب آزاد و دموکراتیک چرا با ایالات متحده با یک سوپر قدرت همکاری نکند؟ این خیلی عجیب است. من سرم باز نمیشود.
    امی گودمن : باورها این است که اوسامه بن لادن در صوبه سرحد در ناحیه مرزی شمال شرق مخفی است. نظر شما در مورد چگونه است؟
    عمران خان: چطور میشود گفت که او کجاست؟ اینها همش عطس وگمان است. او هرجا میتواند باشد درکوهای افغانستان. فکر نمیکنم مردم ازآن منطقه وسیع و کوهستانی چیزی زیاد بدانند. سرحد بین افغانستان و پاکستان حدود 1500 مایل است. سرحدی وجود ندارد نقاط کنترول موجود نیست. همیشه مردم ازیک سمت به سمت دیکر میروند. نصف قبایل پشتون این بر خط دیورند در پاکستان و نصف دیگرآنبرخط درافغانستان واقع است. چگونه میشود گفت که آنجا چه میگذرد. این فقط یک عطس و گمان است که او در این بر سرحد است ممکن است آنبر سرحد در افغانستان باشد.
    امی گودمن : شما در کانون مبازه انتخاباتی قرار دارید. سناتور اوباما تازه در کارولینای شمالی برنده شد. درمباحثه اش به این مثله اشاره کرد که درصورت موجودیت اسناد اطلاعاتی قابل عملکردعلیه القاعده، او بدون مشورت با دولت پاکستان به نیروهای نظامی امریکا دستور خواهد داد داخل پاکستان را مورد هدف قرار بدهند.
    عمران خان : ایالات متحده قبلاً چنین حمله را بداخل پاکستان انجام داد. من برای شما یک مثال میدهم. محلی را که گمان میبردند عده ای از قوماندنهای طالبان در آنجا مخفی اند، گارگاه و مدرسه دارند، درنتیجه بمباران 83 نفرکشته شد که شصت تن آنها بچه های کمتر از 18 سال بودند. به خاطر این حمله عکس العمل فوری حمله انتحار ی انجام شد. یک انتحاری با بمب بداخل کمپ نظامی شد و با انفجار بمب 50 نظامی را کشت. بهائی چنین حملات اشتباه امریکا را ارتش پاکستان میپردازد. هر زور 40 تا 50 نظامیان پاکستانی کشته میشود تعداد زخمی ها بالا ازتصوراست. زمانیکه در بین پشتونها مردمان بیگناه براثرحملات کشته میشوند آنها از ارتش پاکستان انتقام میگیرند. بمب گذارانتحاری در راولپندی مرکز حکومت را منفجر کرد. آنها در تأسیسات کماندوئی داخل شدند ونظامیان را کشتند. اگر ایالات متحده اطلاعات دارند نظامیان پاکستان را مطمئن سازند. برنامه و اوضاع را برای آنها روشن بسازند چه بسا تصمیمهای یکجانبه و نادرست میگیرند که در نتیجه مردم را به حاشیه میبرند و پسان مردم از ارتش پاکستان انتقام میگیرند.
    امی گودمن : یک همه پرسی در پاکستان نشان داد که شمارکلان مردم از اوسامه بن لادن جانبداری میکنند، ومحبوبیت او بمراتب از پرزدنت بوش بیشتراست.
    عمران خان : این یک مسئله است و چرا چنین است؟ پس از واقعه 11 سپتمبر حلقه های سیاسی همه در کنار امریکا قرار گرفتند. این وضع به شکل دیکری تغیرکرد وزمانیکه افکار بسمت اوسامه بن لادن میرود به سادگی معنی ضد امریکا بودن دارد. و درحال حاضرافکار ضد امریکائی در پاکستان رشد یابنده است. باید با این مسئله با دقت برخورد کرد. این سیاه وسفید بوده نمیتواند که یا با ما باشید و یا برعلیه ما باشید. آنها ازما نفرت دارند چرا نفرت دارند؟ باید علت را یافت. چرا فاصله ایجاد میشود؟ باید همه ای ریشه ها را پیدا کرد. یکی از این ریشه ها جانبداری از یک دیکتاتورنظامی غیرمحبوب بر ضد مردم و برضد نیروهای دموکرات پاکستان است. آن مردمیکه از مشرف روگردان اند از امریکا نیز روگردان اند.
    امی گودمن : میخواهم بگویم که آیا پاکستان(دولت پاکستان)، آی سی آی و سازمانهای اطلاعاتی سالهای طولانی طالبان را در افغانستان پشتوانه نبودند؟
    عمران خان : بلی، اگر یک کمی عقب برویم، آی سی آی و سازمان سی آی اِی مجاهدین افغانستان را پشتوانه و کمک بودند. در واقعیت در تمام سالهای 80همه آنهایکه به خاطر عملیات تروریستی علیه شوروی تربیت شدند، مجاهدین بودند که پسانترها طالب شدند. در حقیقت همه مسائل به سالهای 80 برمیگردد به زمانیکه سی آی اِی نیز با آنها رابطه داشت. زمانیکه اتحاد شوروی افغانستان را ترک گفت امریکائی ها افغانستان را از یادبردند. آشفتگی و هرج ومرج پیروز شد و (وارلارد) قوماندانهای مسلح مجاهدین بخشهای ازکشور را در زیرسلطه خود گرفتند. حرکت طالبان یک حرکت اصیل مردمی علیه قوماندانهای مسلح بود. با تأسف این حرکت اسلامی بنیادگرائی را دامن زد.
    امی گودمن : آیا در موضوع توافق تقسیم قدرت با مشرف فکر کرده اید؟
    عمران خان : ابداً نه! چنین کاری انکار از دموکراسی است. زمانیکه ما دموکراسی میگویم شما به هندوستان بیاندیشید بخاطریکه تاریخ مشابه داریم. ما یک کشور بودیم که در سا 1947 جدا شدیم. ما به پاکستان دموکرات ما به دموکراسی انتخابی باور داشتیم. مردم پاکستان کاملاً برای دموکراسی آماده است. سطح خودآگاهی در بین مردم بالا است. متأسفانه مشکل ما از جانب کشورهمسایه وهفت برابر کشورما است، بناءً ما یک کشورامنیتی شدیم، ارتش ما بسیار قوی شد و طبعاً آغاز به دخالت در پروسه دموکراسی کرد. راه برگشتاندن دوباره دموکراسی به پاکستان انتخابات عادلانه و آزاد ، قوه قضائیه ای مستقل و تقسیم نکردن قدرت با یک دیکتاتور نظامی است.
    امی گودمن : آیا فکر میکنید که مشرف استعفی بدهد؟
    عمران خان : او یک سال پیش باید استعفا میداد، اگرمیخواهیم ثبات به پاکستان برگردد او باید برود. او در حال اسباب بی ثباتی در کشوراست. او تروریزم را به سمت خود میکشد. مردمیکه درگذشته تروریست نبودند به خاطر او تفنگ برداشته اند. بخاطریکه باورشان را نسبت به پروسه دموکراسی از دست داده اند. زمانیکه شما دموکراسی را دستکاری کنید و زمانیکه مردم بدانند که از طریق رأی آنها چیزی تغیرنمیکند طبعاً دست به سلاح میبرند. پایان


    مصاحبه امي گودمن با عمران خان Pendar_home2

      مواضيع مماثلة

      -

      اكنون الجمعة 26 أبريل 2024 - 19:49 ميباشد