پندار نو

هل تريد التفاعل مع هذه المساهمة؟ كل ما عليك هو إنشاء حساب جديد ببضع خطوات أو تسجيل الدخول للمتابعة.
پندار نو

سایت مستقل و غیر وابسته به احزاب و گروه های سیاسی


    پيام سلطانعلي کشتمند بمناسبت روز شهادت عبدالعلي مزاري

    avatar
    admin
    Admin


    تعداد پستها : 7126
    Registration date : 2007-06-20

    پيام سلطانعلي کشتمند بمناسبت روز شهادت عبدالعلي مزاري Empty پيام سلطانعلي کشتمند بمناسبت روز شهادت عبدالعلي مزاري

    پست  admin السبت 21 مارس 2009 - 5:01

    پيام سلطان​علی کشتمند صدر اعظم پيشين افغانستان به مناسبتِ چهاردهمينِ سالياد مزاري

    پيام سلطانعلي کشتمند بمناسبت روز شهادت عبدالعلي مزاري 289px-SultanAliKeshtmand


    استاد علی مزاری به دفاع از خواسته های بر حق مردم خويش تا پای جان رزميد.
    بادبود از سال​گرد شهادت «استاد عبدالعلی مزاری» ، از يک​سو ابراز احترام نسبت به شخصيِت وی به عنوان یکی از نمادهای ایستادگی هزاره​ها در برابر ستم، استبداد و تبعیض و از سوی دیگر یاد آور درناک از حادثه ناگواری است که به دست دشمنان آزادی و رهایی مردم انجام گرفت. یادآوری از سالروز شهادت استاد عبدالعلی مزاری اکنون به یکی از مظاهر همبستگی نیروهای دمو کراتيک و آزادی​خواه افغانستان مبدل گردیده است؛ به گونه​ای که در این روزها در چهاردهمین سالگرد شهادت وی شاهد هستیم، شمار زیادی از محافل به گرامی​داشت از شخصیت آن شهید راه آزادی در درون و بيرون افغانستان برگزار گردید و در آن نمایندگان ملیت​های مختلف کشور افزون بر جامعة هزاره شرکت ورزیده اند و بدین​وسیله همدردی و همبستگی بی​دریغ خویش را با ایراد بیانیه​ها، اعلامیه​ها و پيام​ها ابراز داشته اند.

    شرکت آگاهانة روز افزون مردم در مراسم یادبود از شهادت استاد، نمایان​گر سطح بالای آگاهی اجتماعی و سیاسی، نه تنها هزاره​ها، بلکه تمام نیروهای دموکراتیک دیگر است که ضرورت همکاری ، همیاری و همبستگی هرچه بیش​تر و نزدیک​تر نمایندگان ملیت​های گوناگون و جانبداران آزادی، دموکراسی و عدالت اجتماعی را بیش از پیش میطلبد. شادروان عبدالعلی مزاری به عنوان فرزند صادق و آگاه مردم دردمند خویش تا پای جان از هزاره​ها که پیوسته مورد «تبعیض» و ستم قرار داشته​اند و در تلاش به خاطر شناسایی هویت​ملی، فرهنگی و حقوق​ملی، مدنی و شهروندی پایمال شده آنان و تثبیت جایگاه شایسته آنان در میان جامعه چندین ملیتی افغانستان، شجاعانه و هدفمنددانه مبارزه و پیکار نمود.
    این​جانب که با ارسال پیام به مناسبت شهادت استاد عبدالعلی​مزاری در سال​های پیش همدردی خویش رابیان داشته ام در یکی از آن​ها چنین اظهار گردیده است:
    «زنده​ياد عبدالعلی مزاری از تبار آن بزرگ​مردان و مبارزان آزادی​خواهي بود که آرمان دفاع از رهایی و دادخواهی قومی خویش را به نقد جان خرید. وی در مقطع خاص و حساس از تاریخ معاصر افغانستان در دهه هفتاد خورشیدی سکان رهبری مبارزان آزادی​خواه هزاره​را در دست گرفت و مقاومت آنان را در شرایظی که بود یا نبود مطرح بود، سازمان داد و بدین​گونه از دستاوردهای هزاره ها در زمینة حقوق و برابری و تثبیت هویت​ملی ایشان به دفاع برخاست.
    «به عنوان یکی از نتایج ناهنجار دهه هفتاد خورشیدی یاد نود میلادی که سرتاپا با جنگ و خشونت، بی​حرمتی و ستم بر انسان وطن و تجاوز بر زندگی و شرف انسانی و ویرانی و بربادی کشور همراه بود، خدشه​دار شدن فضای​اعتماد و اتحاد میان دوستان​طبیعی با مشترکات تاریخی، زبانی و فرهنگی گردید. با آن هم همکاری و همپیمانی نیروهای درگیر پیشین در سال​های پایانی آن دهه، ضرورت و اهمیت جدی مبارزه و مقاومت​جمعی را آشکار کردکه برای امروز و آینده نیز به گونه​ای که حقوق پایمال شده ملیت​های تحت ستم کشور و به​ویژه هزاره ها را برآورده سازد، از اهمیت عملی ویژه ای برخوردار می باشد".»
    هزاره​ها در طی سده​های اخیر و به​ویژه از آغاز سده بیستم مورد ستم، تجاوز و انواع تبعیض قرار گرفته​اند. در طول سال​های حاکمیت سلطنتی و رژیم​های پیرو اندیشه​های برتری​جویانه، افزون بر استبداد سرکوب​گرانه جمعی و محرومیت تحمیل​شده بر هزاره​ها در مقیاس و گسترة عمومی، رهبران​سیاسی و مذهبی آنان و تمام تشیع کشور پیوسته آماح کینه ورزی​ها و انتقام جویی​های سیاسی ، تباری، نژادی و مذهبی قرار گرفته​اند که یکی از نمونه​های بارز آن به «شهادت رساندن عبدالعلی مزاری» است. ولی در جریان یک قرن، صرف دو مرتبه امکانات نسبی برای رهایی هزاره​ها پدید گردید. نخست در دوران پادشاهی امیر امان الله که رسمیت ظالمانه و ضدانسانی بردگی و برده​سازی هزاره​ها برانداخته شد و بعدا در سالهای 1360 خورشیدی یا دهه هشتاد میلادی که شرایط و امکانات واقعی برای به رسمیت شناخته​شدن هویت ملی آنان به وجود امده و زمینه​ساز مبارزات آزادی​خوا خانه سال​های نود میلادی و وضع کنونی هزاره​ها و هزارستان گردید.
    هم اکنون در «هزارستان» یا هزاره​جات به طور کلی صلح و امنیت بیش از هر جای دیگر در افغانستان به برکت خصلتِ صلح​پسند مردم برقرار است. چنان​که در تاریخ کشور برای نخستین​بار یک تن والی زن در بامیان و یک​تن شهردار زن در دایکندی کار می​کنند که از سوی مردم، مردان و زنان، به خوبی پذیرفته شده و با آنان صمیمانه همکاری می​شود. ولی با آن​هم، هیچ کار اقتصادی و فرهنگی بزرگ و قابل یادآوری به سود توده​های مردم نیازمند و جامعه هزاره و رفع عقب ماندگی تاریخی هزاره​جات در تناسب با مناطق دیگر کشور به​رغم سرازیر شدن میلیاردها دالر به نام همه​ی مردم افغنستان، انجام نمی​گردد. در رابطه به چنین مواردی باید گفت: «هزاره​ها که در قلب افغانستان زندگی کرده و پرورش یافته​اند، در عمل نشان داده​اند که به آرمان آزادی و برابری برای همه ملیت​های مسکون در افغانستان به حرف و پیمان خویش، به شرف و حیثیت انسانی و میهنی خویش پیوسته وفادار باقی مانده​اند و مهر و عطوفت، صفا و صداقت نسبت به انسان وطن و علاقه​مندی به آبادی و سازندگی اجتماعی و اقتصادی کشور از جمله مشخصات ملی و فرهنگی ایشان است. ولی در جامعه​ای که پیوسته روان برتری جویی ملی مسلط است، هزاره​ها غالبا مورد تبعیض​سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، نژادی، تباری، منطقوی، زبانی، فرهنگی و مذهبی قرار گرفته​اند و از حقوق ملی و شهروندی برابر و مشارکت در تعیین سرنوشت خویش محروم نگه​داشته شده اند.
    همان​گونه که پاک​روان استاد عبدالعلی مزاری شدیدا مخالف هرگونه تبعیض و برتری جویی ملی بود، باید در نظر گرفت که صرف در صورت تامین حقوق برابر برای همة اقوام و ملیت​های مسکون در کشور واحد افغانستان در چارچوب یک نظام دموکراتیک فدرال و وجود خود مختاری​های ملی و محلی، هزاره​ها نیز می​توانند به آرمان تثبیت هویت​ملی و فرهنگی و حقوق برابر دموکراتیک ملی، مدنی، و شهروندی خویش دست یابند.
    زنده​یاد عبدالعلی مزاری که دارای روانی حساس و اراده استوار و دل​سوز نسبت به سرنوشت مردم خویش و منافع حیاتی ایشان بود، به خاطر تحقق آرزومندی دیرین هزاره​ها برای آزادی و رهایی آنان از قید و بند ستم و تبعیض و ایجاد شرایط صلح آمیز برای زندگی آبرومندانه آنان و شرکت متناسب در اداره و حاکمیت مردمی، دلیرانه و با شهامت تا آخرین لحظه زندگی مبارزه کرد و در این راه جان باخت. وی آشکارا باید گفت که هیچ کس قادر به کشتن اندیشه​های آزادی​خواهانه و دادخواهانه ملیت​های مظلوم و بستن راهی که زنده​یاد عبدالعلی مزاری گشود، نخواهد شد.
    روح وی شاد و یادش گرامی باد!
    سلطان علي کشتمند
    22 حوتِ 1387
    ارسالی زرنگار از مالمو سویدن

      مواضيع مماثلة

      -

      اكنون الخميس 9 مايو 2024 - 12:45 ميباشد