پندار نو

هل تريد التفاعل مع هذه المساهمة؟ كل ما عليك هو إنشاء حساب جديد ببضع خطوات أو تسجيل الدخول للمتابعة.
پندار نو

سایت مستقل و غیر وابسته به احزاب و گروه های سیاسی


    گِل برای درمسال

    avatar
    admin
    Admin

    تعداد پستها : 7126
    Registration date : 2007-06-20
    20180612

    گِل برای درمسال Empty گِل برای درمسال

    پست  admin

    گِل برای درمسال O_a_oo11


    گل برای درمسال
    نویسنده: جمعه خان صوفی
    برگردان: محمد قاسم آسمایی
     
    34
    به ادامۀ گذشته
    ***
    1
    به برداشت من، از طریق مقامات شوروی زمینۀ تداوی اجمل ختک در چکوسلواکیا فراهم شده بود وغالباً در ماه جون سال 1980 موصوف از طریق مسکو به پراگ رفت.
    در پکتیا مردم جدران دست به بغاوت زده است. جدران در زمان رئیس جمهور داوود نیز در مخالفت با تصمیم حکومت مبنی بر ممانعت انتقال چوب به پاکستان وفروش آن به قیمت معین به حکومت، برعلیه دولت موضعگیری نموده بودند. منطقۀ جدران زمین زراعتی نداشته و یگانۀ وسیلۀ  امرار معیشت باشندگان، همین چوب است. در آن زمان فیض محمد خان وزیر داخله بود که با دایر کردن جرگه، مشکل حل و مردم آرام گردید. این بار نیز موصوف چنین اندیشید که میتوان به شیوه جرگه وضع را آرام ساخت؛ اما او نمیدانست که حال در عقب این بغاوت، اخوانی های بین المللی، پاکستان و امریکا قرار دارد و قیام ماهیت مردمی و قبایلی نداشته و دستور دهنده و تصمیم گیرندۀ بغاوت، جلال الدین حقانی است.
    فیض محمد خان شخص دلاور وصادق بود؛ او با بعضی روشنفکران قبایلی ازجمله بختاجان وزیر، پسر بجن خان، پیر کوتی و عدۀ دیگر ذریعۀ هلیکوپتر در جدران فرود آمد وهلی کوپتر دوباره بازگشت نمود. بعد از سپری شدن یک شب افراد جلال الدین در اثنای وضو کردن وی را بقتل رسانیده و جسد وی را  در جایی انداخته بودند. ما از طریق اخبار بی بی سی از مرگ او آگاهی یافتیم و تا یکی دو روز باور کردن این مطلب ناممکن بود؛ تا اینکه خاد از طریق شبکه های اطلاعاتی خویش مطلب را تثبیت و بعد از چند روز خبر شهادت او رسماً نشر شد.
    در رابطه، داکتر نجیب در وزارت سرحدات جلسۀ را دعوت نمود و از ما خواست تا با محکومیت این جنایت که خلاف اسلام و اصول جرگه قبایلی بود، مردم جدران باید  قاتلین را دستگیر و به جزا برسانند. وی برای ما گفت که باید چنین مطلبی تهیه تا بعد از تکثیر در منطقه جدران توسط هلیکوپتر پخش گردد. محراب الدین پکتیاوال و دیگران مطالبی را نگاشتند و من نیز چون  با قبایل کار کرده بودم مطلبی را تهیه نمودم که نوشتۀ من مورد دلچسپی داکتر نجیب قرار گرفت و آنرا تکثیر و پخش نمودند. هرگاه فیض محمد خان کشته نمیشد، امکان زیاد داشت که وی رهبر افغانستان  میشد و زمینه برای  نجیب مساعد نمی گردید. بعداً خبر شدم که  ببرک کارمل به مرگ فیض محمد خوشحال بود؛ زیرا بعضی حلقات نظامی شوروی مخالف آمدن ببرک کارمل بودند.
    [توضیح ضروری: با در نظرداشت سیرزندگی ( از جمله روابط استخباراتی با ادارات اطلاعاتی شوروی)، کارنامه ها وروابط مشکوک جمعه خان صوفی با بعضی از اعضای رهبری حزب دموکراتیک خلق افغانستان و جمهوری دموکراتیک افغانستان از جمله سلیمان لایق و مناسبات خویشاوندی با او، در آغاز برگردان این کتاب، جملۀ مشهور " نوشتن خاطرات، آخرین وظیفه جاسوس است" را به همین جهت نوشتم که نوشته ها و تحلیل های او از اینکه "پاکستانی" است باید با دیدۀ شک دیده شود؛ زیرا وظیفه نهایی او خدمت گذاری به پاکستان و... بوده است. شهادت نامردانۀ فیض محمد شهید، در اثر توطئه بزرگی صورت گرفت و دست های گوناگون از جمله عناصر وابسته با ادارات اطلاعاتی پاکستان و نیز حلقات معین در داخل کشور، در آن دخیل بودند. در مورد این واقعه، ضرورت به تفحص بیشتر است. تا حال چند مطلب و دیدگاه پراگنده هموطنان در مورد نشر شده که از طریق این لینکها قابل خواندن است. آسمایی]  (1)
    ***
    2
    در دفتر روابط بین المللی [ حزب دموکراتیک خلق افغانستان] وظیفۀ من هممانند دیگر کارمندان بود، تنها یک تفاوت بین ما وجود داشت که من در جلسات حزبی آنها شرکت نمیکردم؛ زیرا عضو حزب نبودم و در سایر مسایل شریک بودم.
    وظیفۀ مهم من ترجمۀ پیامها و نامه ها عنوانی احزاب و دولت های مترقی وانقلابی و صحبت های رهبران در جلسات بین المللی به زبان انگلیسی بود. حین ارسال متن های ترجمه شده توسط من، متن فارسی آن نیز طور ضمیمه ارسال میشد. این نامه ها و پیامها اکثراً حاوی کلمات نامناسب ورنگین بود و موافق با زبان وادب انگلیسی و کلتور نبود.
    من در جلسات اداری وتصمیم گیری وپروگرامهای درسی شرکت میکردم. اکثریت سوالها در مورد پاکستان به من راجع میشد و برعلاوه بعضی مطالب نشر شده در روزنامه های پاکستان توسط من ترجمه میگردید. بریالی در بعضی مسائل مهم از من مشوره میخواست.
    در این دوران وزیرخارجه شاه محمد دوست بود که من او را از زمانی میشناختم که در پیشاور جنرال قنسل بود. وی در اکثر موارد مربوط به پاکستان، سوال مینمود و با من مشوره میکرد. در اواخر نامبرده چنان تحت تأثیر من قرار داشت که برایم گفت بیا با ما بطور رسمی کارکن و من ترا به حیث نماینده رسمی به دفتر ملل متحد در نیویارک خواهم فرستاد.
    ***
    3
    80/ 7/8:  باچا خان که دوماه قبل غرض تداوی به هند رفته بود؛ امروز رسید. من، نور احمد نور، داکتر صالح محمد زیری، داکتر اناهیتا راتبزاد، فیض محمد محسود، اسلم وطنجار، داکتر نیاز محمد، پکتیاوال، وزیر فواید عامه و دیگران به میدان هوایی رفته بودیم. وی در منزل جنرال عارف خان وزیر دفاع ظاهر شاه که در تصرف دولت است؛ جابجا شد.
    ***
    سفر به بلغاریا وبازدید از کشورهای سوسیالیستی
    در ماه سپتمبر سال1980 در صوفیه پایتخت بلغاریا جلسۀ "پارلمان جهانی برای صلح" دایر گردید . من نیز در ترکیب هیأت اشتراک کننده شامل بودم. هیأت افغانی عبارت بود از : ظهور رزمجو  ومحمد [محمود] بریالی اعضای بیروی سیاسی، چند عضو کمیته مرکزی، معین های بعضی وزارت خانه ها، روسای اتحادیه های صنفی و سازمان صلح و همبستگی. من نیز در ترکیب هیئت شامل بودم.
    ما توسط طیاره به مسکو رفتیم و در هوتل مسکوا در نزدیک میدان سرخ جابجا شدیم. سایر اعضای هیئت توسط ریل از طریق رومانیا به صوفیه حرکت کردند و تنها من وچند نفر دیگر تکت طیاره داشتیم. من در مسکو ماندم و بعد از دو روز توسط طیاره به صوفیه پرواز کردم. برای ما در هوتل اروپا که در مرکز صوفیه واقع بود، جا داد شد.
    جلسۀ پارلمان، به دعوت شورای جهانی صلح دایر و توسط رامش چندرا رئیس آن شورا افتتاح شد. در جلسه تودرژیکوف رهبر بلغاریا وشماری از رهبران حزبی ودولتی کشورهای دیگر از جمله یاسرعرفات اشتراک کرده بودند. در جلسه ذکر شده  فیض احمد فیض از پاکستان شرکت نموده بود که حین اقامت در مسکو دختر زیبای روسی به حیث ترجمان همیشه همراه او بود.
     جلسه پارلمان چند روز ادامه پیدا کرد و  اشتراک کنندگان جلسه در ورکشاپ های گوناگون تقسیم شده بودند و من در ورکشاپ  مربوط به بحر هند سهم گرفته و بیانیۀ ایراد کردم. همچنان بیانیه رئیس هیئت افغانی ظهور رزمجو را نیز  ترجمه نمودم. جلسۀ پارلمان پنج روز ادامه داشت و در ختم آن دعوتی از جانب تودرژیکوف داده شد.
    هیأت اشتراک کننده به کشورهای خویش برگشتند. من ومحراب الدین پکتیاوال که در بلغاریا تحصیل نموده و با روانشاد فیض محمد خان معاون انجمن دوستی افغانستان و بلغاریا بود؛ از جانب رئیس انجمن بلغاریا ـ افغانستان که عضو بیروی سیاسی بود، دعوت و در بلغاریا باقی ماندیم. این انجمن به یاد فیض محمد خان دعوتی را به اشتراک ما ترتیب نمود.
    من قبل از حرکت جانب افغانستان با عضو رابط خویش، اوسادچی [کارمند ک گ ب] مشوره نموده و گفتم که بسیار خسته هستم و میخواهم استراحت نمایم. او برایم گفت که بسیار خوب؛ به تمام کشورهای سوسیالیستی سفر کن، اما به کشورهای غربی نرو. و من با استفاده از فرصت با همراهی پکتیاوال، بلغاریا و دیگر کشورها را دیدم.
    ما در همان اولی هوتل باقی ماندیم  و از جانب انجمن دوستی روزانه برای هرکدام ما بیست لیوه ( واحد پول بلغاریا،  هر لیوه معادل دو دالر) داده میشد. من و پکتیاوال در چند شهر و فابریکه از جمله بلگار تباک نیز دعوت شدیم و از شهرک محصلین دیدن نمودیم. بعد از ده روز پکتیاوال به کابل احضار شد زیرا به حیث معیین وزارت مالیه  مقرر شده بود. من تکت صوفیه ـ مسکو را کنسل و از طریق بلگراد و بوداپست برای دیدن اجمل صاحب بطرف پراگ حرکت کردم. تصمیم داشتم که بعد از دیدن اجمل صاحب به برلین و وارسا بروم وسپس به طرف مسکو حرکت نمایم. در اواخر سپتمبر و یا اوایل اکتوبر ذریعۀ ریل بطرف بلگراد حرکت کردم.  چون در آنجا کنفرانس یونسکو دایر بود و هئیت های زیادی از کشورهای گوناگون آمده بودند لذا تمام هوتل های ارزان پر و من مجبور شدم  که در منزل یک خانم اطاقی را کرایه کنم. من  سه چهار  روز ماندم و سپس بواسطۀ ریل به بوداپست پایتخت هنگری رفتم. در آنجا دوست قدیمی ما جیلانی باختری پسر عمه کارمل صاحب سفیر بود. من اطاقی را در یک منزل کرایه نموم. دو روز رخصتی بود و سفارت تعطیل و از شهر دیدن نمودم. بعد از دو روز مهمان سفیر شدم و همه امکانات سفارت را در اختیارم قرار داد. تقریباً دوازده روز در بوداپست ماندم و با افغانان زیادی آشنا شدم و میخواستم از شهر زیبای بالاتون هنگری دیدن کنم که خلاف انتظار، اجمل صاحب بعد از تداوی به بوداپست آمد و من از بلای که  فرار کرده بودم، دوباره به آن مبتلا شدم.
    من مجبور شدم به منزل باختری صاحب منتقل و چند روز آنجا باقی ماندم. اجمل صاحب مهمان معزز بود. روزی یک کارمند مهم وزارت خارجه هنگری به منزل سفیرصاحب آمد و صحبت های سیاسی و تبادل نظر کردیم.
    ادامه دارد
    ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
    1.1https://pendar.catsboard.com/t4514-topic
      /2/1http://rahparcham1.org/%D8%A8%D8%A7%D8%B2-%D8%AE%D9%88%D8%A7%D9%86%D9%8A-%D8%AF%D9%88%D8%B3%D9%8A%D9%87-%D9%8A%DA%A9-%D8%B4%D9%87%D9%8A%D8%AF/
    مُشاطرة هذه المقالة على: reddit

    لا يوجد حالياً أي تعليق

      مواضيع مماثلة

      -

      اكنون الجمعة 29 مارس 2024 - 5:06 ميباشد