پندار نو

سایت مستقل و غیر وابسته به احزاب و گروه های سیاسی


ناتو و جنگی طولانی در افغانستان

 

 

نیروهای ناتو در جنگ با تروریسم بسر می برند و هیچ شکستی را نخواهند پذیرفت. در نگاه اول به نظر می رسد سفر سارکوزی به افغانستان در آستانه سال نو مسیحی، سفری عادی و مشابه سفر سایر مقام های سیاسی و نظامی کشورهای عضو ناتو است که معمولاً برای روحیه دادن به نیروها در این ایام به افغانستان سفر می کنند.

 

 

 

 

 

 


 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«نیکلا سارکوزی» رئیس جمهوری فرانسه در سفری کوتاه و از قبل اعلام نشده به کابل، با «حامد کرزای » رئیس جمهوری افغانستان و ژنرال «دان مک نیل » فرمانده ارشد نیروهای تحت رهبری «ناتو» دیدار و درباره مسائل مختلف از جمله اعزام نیروهای بیشتر این کشور به ولایت قندهار گفتگو کرد. هم اکنون شش فروند «میراژ» و یک هزار و ۳۰۰نفر از نیروهای فرانسوی در چارچوب نیروهای سازمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در افغانستان حضور دارند.
سارکوزی در کابل اظهار داشت: نیروهای ناتو در جنگ با تروریسم بسر می برند و هیچ شکستی را نخواهند پذیرفت. در نگاه اول به نظر می رسد سفر سارکوزی به افغانستان در آستانه سال نو مسیحی، سفری عادی و مشابه سفر سایر مقام های سیاسی و نظامی کشورهای عضو ناتو است که معمولاً برای روحیه دادن به نیروها در این ایام به افغانستان سفر می کنند. ولی اگر سفر سارکوزی در ارتباط با قدرت گرفتن طالبان و فشار نظامی که متوجه نیروهای آمریکا و ناتو در شرق و جنوب افغانستان شده است را در نظر بگیریم، آنگاه از اهمیت ویژه ای برخوردار می شود. این که سارکوزی به صراحت می گوید « ناتو با تروریسم در افغانستان درگیر جنگ است و آمادگی شکست وجود ندارد»، دقیقا به این معنا است که فرانسه بر خلاف آن گروه از کشورهای عضو ناتو که بی میلی خود را به ادامه حضور نظامیان شان در افغانستان نشان داده اند، قصد دارد تا به آخر در کنار آمریکا در افغانستان باقی بماند. این همان وعده ای است که سارکوزی در کنگره آمریکا، قولش را داد و اکنون قصد دارد آن را عملی کند. با این حال واقعیت آن است که تجدید قدرت طالبان در بخش های شرقی و جنوبی افغانستان و گسترش پایگاه اجتماعی آنها در قبایل «پشتون» در هر دو سوی خط مرزی مناقشه آمیز «دیو راند»، آمریکا،انگلیس، فرانسه و ناتو را با مشکلات بیشتر و آینده ابهام آمیزی روبرو کرده است. این نیروها هم اکنون از دو سو تحت فشار قرار دارند:گسترش قدرت طالبان که از آن به نام تروریسم یاد می شود و توسعه کشت تولید و قاچاق مواد مخدر.

‌ ‌● راهبرد جدید آمریکا و ناتو در افغانستان
این واقعیت که طالبان خود را بازسازی کرده اند و از توان عملیاتی بالاتری نسبت به گذشته برخوردار شده اند تقریباً روشن است. نا آرامی و توسعه کشت خشخاش هر دو به سود طالبان عمل کرده است و شرایطی بوجود آورده است که خطر شکست نظامی آمریکا و ناتو را جدی تر از گذشته مطرح می کند.
درست به همین دلیل است که نیاز به تغییر راهبرد نظامی آمریکا و ناتو در افغانستان احساس شده است. فرانسه در راهبرد نوین احتمالی در افغانستان ایفای نقش خواهد کرد. چند محور اساسی در راهبرد جدید آمریکا و ناتو وجود دارد: تأکید بر بازسازی اقتصادی افغانستان ، آموزش و تجهیز تسلیحاتی ارتش و پلیس ملی افغانستان،تقسیم طالبان به رادیکال و میانه رو و شرکت کردن میانه روها در قدرت ، مبارزه قاطع تر با کشت خشخاش و تولید مواد مخدر و مسدود کردن منابع مالی طالبان ، اعمال فشار بر پاکستان و قطع حمایت طالبان در مناطق قبایلی. با توجه به این گونه اهداف در تغییر استراتژی آمریکا و ناتو نیاز به بازنگری در مسئولیت هایی وجود دارد که بر اساس ترتیبات «بن» در سال
۲۰۰۱ ( ۱۳۸۰ه.ش ) هر کدام از کشورهای بزرگ پذیرفته بودند ولی به آنها عمل نکردند. آموزش و تجهیز ارتش و نیروهای امنیتی افغانستان به فرانسه واگذار شد و قرار بود به کمک آمریکا، ارتش افغانستان در حدی آموزش ببیند و تسلیح شود که توان حفظ امنیت را داشته باشد. منتها اکنون روشن شده است که آمریکا و فرانسه به این مسئولیت خود عمل نکرده اند. با توجه به اینکه مقوله حفظ امنیت برای نیروهای خارجی دارای اهمیت مضاعفی است این که سارکوزی در دیدار با کرزای می پذیرد که تعدادی نیروی زبده آموزشی به آن کشور اعزام کند تا به آموزش نیروهای افغانستان بپردازند در این رابطه قرار دارد. با این حال معلوم نیست که فرانسه به درخواست مردم و دولت کابل که خواهان اعزام نیروهای فرانسوی به جنوب و شرق افغانستان اند، چه پاسخی خواهد داد.
هم گرایی پاریس و واشنگتن
این گفته سارکوزی که نیروهای فرانسه در افغانستان باقی خواهند ماند، در شرایطی که کشورهای ناتو به خروج نیروهای خود از این کشور تمایل دارند، نشانگر تغییر عمده ای در سیاست خارجی فرانسه ونزدیک شدن آن به سیاست های آمریکا است. از این رو دور از ذهن نخواهد بود که فرانسه در تغییر راهبرد آمریکا و ناتو در افغانستان نقش برجسته ای برعهده گیرد. این واقعیت که ذهنیت افغان ها نسبت به فرانسه در سطح آمریکا و انگلیس منفی نیست و تصور معمولی تر آن است که فرانسه سیاست مستقل خاص خود را دارد، کمک می کند که سارکوزی به رغم تمایلات آشکار آمریکا مجبور شود از اعتبار سنتی کشورش برای پیشبرد راهبرد نوین آمریکا در جنوب آسیا کمک گیرد.
بازسازی فراموش شده افغانستان اکنون به عنوان یک ضرورت و حتی فراتر از آن، به عنوان یک راه حل جلوگیری از شکست، مطرح است. فرانسه در این راه از امکانات و اعتبار بیشتری از آمریکا و انگلیس می تواند استفاده کند و اعتماد افغانها را جلب کند. گذشته از این، فرانسه در موقعیت مساعدتری برای کمک به تعدیل قدرت در کابل و احتمالا شریک ساختن طالبان میانه رو در قدرت قرار دارد. بنابراین اگر قرار باشد که برای پایان دادن به جنگ در افغانستان، طالبان میانه رو سلاح بر زمین بگذارند از طریق فرانسه راحت تر می توانند وارد معامله شوند. نقشی که با جاه طلبی های شخصی سارکوزی نیز سازگاری دارد. او می خواهد که خود را به عنوان یک قدرت مؤثر در مسایل جهانی در کنار آمریکا نگاه دارد و از این طریق منافع سیاسی - اقتصادی خود را نیز در نظر دارد. اهداف سفر در هر حال سفر سارکوزی به کابل در محاسباتی دقیق انجام شده و اهداف بلند مدتی دارد. اهدافی که کاملا در راستای استراتژی جدید آمریکا در افغانستان قرار دارد و به تصور سارکوزی اشتباهات فرانسه در عراق و مخالفت با جنگ آمریکا با صدام حسین را در افغانستان جبران خواهند کرد. از این رو می توان گفت که فرانسه در راهبرد جدید آمریکا در افغانستان نقش محوری تری پیدا خواهد کرد و در همین راستا احتمال اعزام نیروی بیشتر به افغانستان مطرح شده است . همچنین فرانسه در آموزش و مسلح کردن ارتش ملی افغانستان فرانسه نقش مهم تری برعهده خواهد گرفت. اما بنظر نمی رسد در مبارزه با قاچاق مواد مخدر بتواند بیش از انگلیس و آمریکا نقش بیابد.



آفتاب